Wednesday, April 11, 2012

Raising Arizona-1987 Joel David Coen και Ethan Jesse Coen

Η υπόθεση: Ένας εγκληματίας ο Χάι ερωτεύεται την αστυνόμο Εντ και τελικά της προτείνει να παντρευτούν. Εκείνη δέχεται με την προϋπόθεση ο Χάι να σταματήσει τις παρανομίες. Σύντομα το ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει παιδί αλλά αποδεικνύεται ότι η Εντ είναι στείρα. ¨όταν στις ειδήσεις βγαίνει το νέο ότι ένας πλούσιος επιχειρηματίας της περιοχής απέκτησε 5δυμα αποφασίζουν να απαγάγουν το ένα από αυτά. Στη συνέχεια όμως όλα πάνε στραβά. Ο Χάι χάνει τη δουλειά του και αποπειράται να κάνει μια ληστεία. Δραπέτες της φυλακής, παλιοί του φίλοι, μαθαίνουν ότι το παιδί δεν τους ανήκει και το παίρνουν για να ζητήσουν λύτρα και ένα κυνηγός επικηρυγμένων επίσης αναζητά το μωρό για να το πουλήσει στη μαύρη αγορά. Η Εντ και ο Χάι μετανοιωμένοι για όσα έχουν κάνει αποφασίζουν να βρουν το μωρό και να το επιστρέψουν στην κανονική οικογένειά του. Όταν το κάνουν ο πραγματικός πατέρας του παιδιού τους συγχωρεί και του συμβουλεύει να μείνουν μαζί και να συνεχίσουν να προσπαθούν να κάνουν οικογένεια. Το έργο τελειώνει με τον Χάι να ονειρεύεται ότι εκείνος και η Εντ θα γεράσουν μαζί πτερυγισμένοι από παιδιά και εγγόνια.
Το έργο διαθέτει όλα τα σκηνοθετικά τερτίπια που έκαναν γνωστά τα δύο αδέλφια: γρήγορο ρυθμό και έντονα κίνητρα  στο σενάριο που σύντομα αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του θεατή και τον κρατούν σε εγρήγορση, μαεστρία στο χειρισμό της κάμερα με περίπλοκες κινήσεις που κάνουν την ταινία να μοιάζει πολύ μοντέρνα, ευφυείς διαλόγους, ειρωνεία κατά της Αμερικάνικής κουλτούρας και χιούμορ.
Το Raising Arizona είναι η δεύτερη ταινία των αδελφών Κοεν η οποία ήταν μεγάλη επιτυχία την εποχή που βγήκε στους κινηματογράφους. Και οι δύο είχαν από μικροί πάθος με το σινεμά βλέποντας πολλές ταινίες. Όταν ήταν ακόμα παιδιά είχαν αγοράσει μια ερασιτεχνική κάμερα με την οποία ξαναγύριζαν σκηνές από έργα που τους είχαν κάνει εντύπωση. Μονάχα ο Τζοελ σπούδασε σινεμά και οι δύο όμως γνωρίζουν καλά το κινηματογραφικό παρελθόν τα έργα και τα είδη. Συχνά τα έργα τους θεωρούνται ιδιαίτερα αυτοαναφορικά σε σχέση με τον κινηματογράφο καθώς στηρίζονται στην ανατροπή, τη μίξη και τη διακωμώδηση παλαιότερων κινηματογραφικών ταινιών.
Συγκεκριμένα το Raising Arizona θεωρείται ότι στηρίζεται σε δύο γνωστά κινηματογραφικά είδη στην Screwball κωμωδία που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’30 και στις ταινίες «δρόμου». Πράγματι η ταινία επαναφέρει και εκσυγχρονίζει πολλά από τα βασικά μοτίβα της Screwball κωμωδίας. Και εδώ ένα μεγάλο μέρος του χιούμορ της προκύπτει από την αντιστροφή των ρόλων των δύο φύλων. Η Εντ διαθέτει ανδρικό όνομα και ανδρικό επάγγελμα (αστυνομικός) και εάν και δεν είναι η πρωταγωνίστρια και αφηγήτρια του έργου διαθέτει τον πιο ενεργητικό ρόλο στην αφήγηση καθώς η ιστορία βασίζεται στις δικές τις επιθυμίες και ιδέες. Εκείνη παίρνει τις αποφάσεις και ο Χάι επιχειρεί να τις εκτελέσει. Οι φαρσικές – έξω από την πραγματικότητα καταστάσεις-που χαρακτηρίζουν την κωμωδία αυτή εμφανίζονται και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της ληστείας της τράπεζας και το δέσιμο των απατεώνων με το μωρό.
Ταυτόχρονα το έργο διαθέτει πολλές από τις συμβάσεις μια ταινία «δρόμου» (road movie). Μεγάλο μέρος του έργου διαδραματίζεται στο αυτοκίνητο και οι χαρακτήρες διαρκώς ταξιδεύουν. Τα τοπία με την έρημο και τους ανοιχτούς ορίζοντες και τα συχνά κάδρα με τον δρόμο είναι εικόνες που τοποθετούν το έργο σε αυτό το είδος. Παραδοσιακά, όμως, σε μια ταινία «δρόμου» οι ήρωες εκτελούν ένα ταξίδι σε επίπεδο πραγματικό διασχίζοντας συνήθως την Αμερική με αυτοκίνητο αλλά και σε επίπεδο συμβολικό διανύοντας ένα εσωτερικό ταξίδι που τους βοηθάει να αλλάξουν ως άνθρωποι και να ωριμάσουν. Οι Κοέν , εδώ, δημιουργούν ένα ειρωνικό σχόλιο εκμεταλλευόμενοι τις συμβάσεις τους είδους. Από τη μια με τις εικόνες τους σηματοδοτούν την αισθητική και το περιεχόμενος μιας τέτοιας ταινίας ώστε πρακτικά να το ακυρώσουν. Οι χαρακτήρες του έργου όσο και να οδηγούν και να ταξιδεύουν γυρίζουν πάντοτε στο ίδιο σημείο: ο Εντ και η Χάι πίσω στο τρέιλερ του ή τελικά στο σπίτι από όπου πήραν το μωρό, οι δε φυγάδες πίσω στον τόπο του εγκλήματος τους επειδή ξέχασαν το μωρό και τελικά πίσω στη φυλακή. Σε πραγματικό λοιπόν επίπεδο το ταξίδι ακυρώνεται. Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο οι ήρωες δεν κατορθώνουν να αλλάξουν την κατάστασή τους και να ωριμάσουν. Ο Χάι και η Εντ είναι και πάλι άκληροι στο τέλος της ταινίας όπως ξεκίνησαν. Ο δε Χάι ακόμα και μετά από αυτές τις περιπέτειες δε φαίνεται να ωριμάζει. Καταλήγει να ονειρεύεται τα ίδια πράγματα που ονειρευόταν στην αρχή χωρίς να έχει κατανοήσει ότι όλα αυτά εξαρτώνται από την αντιμετώπιση της πραγματικότητας και από τις προσπάθειες του ίδιου. Εξακολουθεί να βλέπει τα πράγματα επιφανειακά και να επιλέγει την εύκολη λύση. Αφού δεν τα κατάφερε στην Αριζόνα θα ξαναδοκιμάσει στη Γιούτα.

No comments: